Over de yogajuf

Ik ben Mariska Franken, mama van Joris (2013) en samen met John. In 2006 kwam ik voor het eerst met yoga in aanraking. Ik had daarvoor een burn-out gehad en zocht een manier om te ontspannen. Ik vond die eerste yogales erg spannend. Ik had een beeld van allemaal super lenige mensen die de ene na de andere acrobatische houding deden. Paste ik daar wel tussen? Ik herinnerde mij hoe ik als onhandig motorisch meisje, als laatste werd gekozen tijdens gym. Dat onzekere meisje kwam nu weer boven. Het tegendeel gebeurde want na mijn eerste yogales was ik verkocht! Of beter gezegd verknocht. Ik ontdekte bij elke beweging wat mijn lijf me wilde vertellen. Dat was confronterend, maar het bracht me terug bij mijn gevoel. Alles mocht er zijn. Wat een rust! Zelfacceptatie is het mooiste inzicht dat yoga me heeft gegeven.


Kinderen zijn puur en vol levenslust. Ik enthousiasmeer ze graag om die eigenheid vast te houden. Dit kan als ze dichtbij hun eigen gevoel blijven en zo hun hart openen.


Hoe mooi zou het zijn als ik kinderen dit gevoel van zelfacceptatie kon laten ervaren? Als kind was kind zo onzeker. Ik verbloemde dat met druk gedrag en grapjes. Ik had een intens gevoelsleven, mijn emoties vlogen alle kanten op. Ook gevoelens van anderen betrok ik op mezelf. Dit uitte zich in lichamelijke spanningsklachten zoals buikpijn. In mijn hoofd zocht ik steeds naar antwoorden voor deze gevoelens. Ik piekerde daarom erg veel.

Open je hart en straal

In 2015 bracht ik mijn wens in praktijk en begon de verdiepende opleiding Kinderyoga bij Pure Yoga, tevens een basisopleiding voor Hatha Yoga docent. In maart 2016 gaf ik mijn eerste les als zelfstandig ondernemer. En nog steeds leer ik elke dag. Vooral van de kinderen. Zij spiegelen me enorm. In maart 2017 behaalde ik mijn certificaat Meditatie en Mindfulness voor kinderen bij Arterre. Daarmee heb ik meer technieken in huis om kinderen op verschillende manieren te laten ontspannen en leren concentreren. Een andere cadeau vind ik mijn opleiding Reiki eerstegraads (Usui Shiki Ryoh). Sinds maart 2017 mag ik volwassenen en kinderen deze ontspanningsbehandelingen geven.

Ontspanning geven is voor mij een waardevolle taak. Ik krijg veel dankbaarheid terug van kinderen en ouders. Als een kind leert om weer in contact te komen met zijn eigen gevoel, dan kan het weer weten wat goed voor hem is en gelukkig zijn. Open je hart en straal!