Kinderyoga, wat en waarom?

Hartestraal geeft kinderyoga volgens de Hatha yoga. Bij deze vorm van yoga is het beoefenen van het lichaam gericht op het vergroten van het zelfbewustzijn. De yogahoudingen zorgen ervoor dat de aandacht van het kind naar binnen gaat in plaats van naar zijn omgeving. Het kind leert zo luisteren naar de signalen die zijn lichaam geeft.

Prikkels

De maatschappij verwacht veel van een kind. Alles is gericht op presteren, er moet steeds meer. Het kind wordt overspoeld met informatie. Ook ouders hebben het druk met het gezin, werk, huishouden, hobby's en het onderhouden van sociale contacten. Nergens verloopt dit alles vlekkeloos. Het kind pikt al die signalen op. Sommige kinderen zijn daarvoor extra gevoelig. Bewegen door middel van yoga is een manier om het hoofd leger te maken.

Bewegen is basisbehoefte

Spelend bewegen en bewegend spelen is een basisbehoefte van elk kind. In het bewegen kan het kind zijn emoties kwijt en leert omgaan met de emoties van anderen. Door voldoende beweging worden de hersenen en zintuigen geactiveerd, wat het natuurlijke leerproces bevordert. Kinderyoga is een vorm van spelen en bewegen. De bewegingen hebben een diepe uitwerking op de hersenen, emoties en sociale interactie.

Het effect van kinderyoga

Kinderyoga:
  • ontwikkelt flexibiliteit, kracht, uithoudingsvermogen, evenwicht en co√∂rdinatie,
  • bevordert de diepe natuurlijke ademhaling en versterkt de ademhalingsorganen,
  • ontwikkelt luistervaardigheden, sociale vaardigheden en zelfvertrouwen,
  • biedt rust en ontspanning en
  • geeft plezier.

Het verschil met volwassen yoga

In kinderyoga zijn de houdingen dynamischer dan in een volwassen yogales. Kinderen mogen nog niet lang in een yogahouding blijven. Ze zijn nog niet volgroeid. Te lang aanhouden van houdingen, kan zorgen voor overprikkeling van de schildklier. Deze maakt onder andere het groeihormoon aan. Overprikkeling kan daarom leiden tot groeistoornissen.

Kinderyoga richt zich niet op het ontwikkelen van spieren, maar op het losmaken van het lichaam en het vergroten van de doorbloeding in het hele lichaam.

Bron: Pure Yoga Opleidingswijzer